
Penetrationstest
Ett penetrationstest, även kallat pentest, är en kontrollerad och simulerad cyberattack som genomförs för att identifiera sårbarheter i en organisations IT-miljö. Med hjälp från Curitibas etiska hackare kan företag testa hur motståndskraftig deras nuvarande nätverkssäkerhet är, upptäcka svagheter och förebygga kostsamma incidenter till följd av brister i IT-infrastrukturen.
Vad är ett penetrationstest?
Ett penetrationstest är en praktisk säkerhetsgranskning där en IT-säkerhetsexpert agerar som en angripare och försöker ta sig in i nätverket. Detta görs utan att orsaka skada, men med målet att identifiera svagheter som skulle kunna utnyttjas vid en riktig attack. Tester kan omfatta allt från externt exponerade servrar och trådlösa nätverk till interna system och användares säkerhetsmedvetenhet.
Syftet med penetrationstest är att utvärdera hur väl skyddade era system är i praktiken, inte bara på pappret. Det räcker inte med brandväggar och antivirus – svaga lösenord, felaktiga inställningar eller mänskliga misstag kan räcka för att öppna upp dörrar för angripare.
För att ett penetrationstest ska vara tillförlitligt och ge värdefulla resultat är det viktigt att anlita en kunnig leverantör. En erfaren leverantör har inte bara teknisk kompetens, utan också förståelse för hur man definierar rätt mål, tar hänsyn till verksamhetens riskprofil och säkerställer att testet uppfyller krav från relevanta regelverk och standarder – exempelvis NIS2 och ISO 27001.
Låt oss hjälpa er att säkra ert nätverk – innan någon annan hittar svagheterna!
Curitiba tillämpar en beprövad metodik baserad på de internationellt erkända standarderna NIST 800-115 och PTES (Penetration Testing Execution Standard). Det säkerställer att testet är systematiskt, spårbart och anpassat efter den aktuella verksamhetens IT-infrastruktur och behov.
Vem behöver ett penetrationstest?
Alla organisationer med ett IT-nätverk kan dra nytta av ett penetrationstest. Cyberhoten utvecklas ständigt, och många attacker riktas mot mindre uppenbara svagheter – felaktiga konfigurationer, dåliga lösenord eller bristande användarmedvetenhet – något som kan uppstå i alla typer av organisationer.
Ett penetrationstest är inte bara en fråga om säkerhet, utan också om compliance. Ett genomfört test kan underlätta vid revisioner och krav kopplade till exempelvis NIS2, ISO 27001 eller branschspecifika säkerhetsstandarder.
Hur ofta bör man genomföra ett penetrationstest?
Vi rekommenderar att ni genomför penetrationstest en till två gånger per år. Det är även viktigt att testa nätverkets säkerhet efter större förändringar i IT-miljön – som vid uppdateringar, migrationer eller sammanslagningar. Regelbunden testning hjälper er att ligga steget före hotbilden.

CURITIBA NETWORK PENETRATION TEST™
Penetrationstest med Curitiba
CURITIBA NETWORK PENETRATION TEST™
På Curitiba erbjuder vi djupgående och professionella penetrationstester av både interna och externa nätverk. Våra tester anpassas efter era specifika behov och genomförs alltid av erfarna säkerhetskonsulter. När testet är genomfört får ni en utförlig genomgång av resultatet och de rekommenderade åtgärdsplanen.
Vi arbetar med flera etablerade testmetoder – alla med olika syften
Hur går ett penetrationstest till?
På Curitiba arbetar vi strukturerat och transparent i alla våra uppdrag – vårt mål är att ni ska känna er trygga och involverade genom hela processen.
1. Planering och målbild – Vi börjar med att definiera målen med testet: vad ska granskas, hur djupt ska vi gå, och vilka system är i fokus?
2. Regler och ramar – Tillsammans sätter vi upp tydliga riktlinjer för penetrationstestet, så att känslig information inte röjs eller påverkas under arbetets gång.
3. Genomförande av test – Vi genomför penetrationstestet enligt överenskommen plan.
4. Rapportering av kritiska sårbarheter – Om vi upptäcker kritiska sårbarheter rapporterar vi dem direkt, så att ni kan agera omedelbart.
5. Leverans av rapport och presentation – Efter penetrationstestet får ni en sammanställning av samtliga säkerhetsbrister inom er nätverksmiljö. Vi förser er även med lämpliga skyddsåtgärder till funna sårbarheter, som vi rangordnar efter allvarlighetsgrad. Medföljande instruktioner på hur ni går tillväga för att säkra upp infrastrukturen hittar ni i den levererade slutrapporten.
6. Uppföljning – Om ni vill hjälper vi gärna till med att implementera de rekommenderade skyddsåtgärderna.

Låt oss hjälpa er att säkra ert nätverk – innan någon annan hittar svagheterna!
Fyll i formuläret nedan så kontaktas du av en expert inom cybersäkerhet.
Vi samlar in personuppgifter gällande rådande lagstiftning, mer information finns i vår sekretesspolicy.